fretloze bas van Sandra

Homemade DIY 4 string fretless slide bass guitar

Zelfbouw basgitaar, een verhaal van Sandra.

“…….Nadat Laura een eigen driola had gemaakt, kreeg ik natuurlijk ook jeukende vingers om wat te gaan doen. Mijn idee was een fretloze bas, die hebt ik altijd al willen hebben. We begonnen met de kleurcombinaties te maken. Ik wilde namelijk een bas die alleen maar gelakt was, en dus met mooie houtsoorten. Uiteindelijk koos ik voor een lichte nek (soort lariks, met heel fijne jaarringen), met twee donkere streepjes (Wenge) en een gestreepte Zebrano houten body…….”.

“…… Daarna begon het maken. We zaagden de balken met de cirkelzaag op maat zodat we ze, na schuren, aan elkaar konden gaan lijmen. Daarvoor moet je natuurlijk heel veel passen en meten, en het briefje met de afmetingen natuurlijk niet vergeten. Daarna moet het hout geschuurd worden zodat ik kan gaan lijmen……”.

“… Oh ja, en ik had natuurlijk eerst een ontwerptekening gemaakt…”.

“……Natuurlijk moest in de middelste witte lat eerst een gleuf gefreesd waar de truss rod in past. Makkelijker gezegd dan gedaan!……”

“…….Na het lijmen van de nek moest ik lang wachten totdat hij echt “droog” was. Toen konden we weer gaan zagen aan de gaten voor de elementen. Daarvoor had Opa een mooie constructie en ik mocht het hout door de zaagmachine halen. We deden dit voor we de zijkanten van de body eraan lijmden, wel zo makkelijk. Na dat alles zaagde ik de ruwe vorm van de nek en kop uit en freesde ik de zijkanten van de nek…..”

“……Daarna was het fretbord aan de beurt, dat betekent heel veel meten, lijntjes zetten, controleren en besluiten dat het helemaal weer opnieuw moet omdat er halverwege eentje fout staat! En als ze dan eindelijk allemaal goed staan mag je die lijntjes allemaal weer wegzagen. Daarvoor heb ik eerst een nieuwe verstekbak gemaakt. De oude was niet nauwkeurig genoeg….”.

“…..Daarna heb ik het fretboard gevlakt, zodat het over de hele lengte even dik was. Dit op hoogte maken deden we met de bandschuurmachine. Die vastmaakten we aan een plank vast die dan op pootjes werd gezet. Daar konden we het fretbord dan onderdoor halen……”.

“…..En daarna ook de kromming in het fretboard natuurlijk niet vergeten. Dat is eng omdat maar één verkeerde beweging het einde van het fretbord kan betekenen en dat is niet alleen dan zonde voor al dat hout, je kijkt er ook niet meteen naar uit om weer al die fretten te zagen. Daarna lijmde ik er een plankje padoek onder, zodat je een mooi lijntje kreeg in de hals. Daarna vulde ik de lijnen in het fretbord met polyester, het wordt namelijk een fretloze bas. Daarvoor plakte ik plakband langs alle lijntjes. Daarna was het snel werken, want polyester is altijd droog als je nog maar één lijntje moet. Gelukkig konden Pap en ik het samen doen zodat we het net haalden. Daarna gingen we de gaten boren voor de stippen. Dat deden we met z’n drieën. Mam, ik en pap allemaal kijken en dan boren. Na het boren moest ik de stippen erin lijmen. Daarna lijmde ik het fretbord op de nek. Ook heb ik de brug laten verzinken, omdat dat mooier is. Het eerste gedeelte daarvan kan met de frees, maar daarna moet je de rest met de hand uitsteken met een beiteltje, want de frees kan nou eenmaal geen hoeken frezen……”

“…….Tegelijk was ik met de rest van de body bezig. Die zaagde ik eerst ruw uit met de decoupeerzaag, en daarna schuurde ik hem netjes, eerst met de bandschuurmachine en dan met de hand. Ook freesde ik de gaten erin voor de elektronica. Daarvoor boorden we eerst een diep gat in de body waar de frees in kon en maakte ik een sjabloon om de frees langs te halen. Daarvoor zette ik de frees net iets boven het sjabloontje zodat hij alleen kon frezen tot waar hij mocht. Natuurlijk moest ook een ‘doorgang’ voor de elektronica worden gemaakt maken zodat de draden er doorheen konden….”.

“…….Vanaf dat moment was het vooral fijn schuren en schuren van de nek en body. Na al dat schuren (ongeveer drie weken verder) boorden we met z’n drieën de gaten voor de stemknoppen. Twee mensen om te kijken of het haaks was en één om te boren.  Dat was erg eng omdat de gehele bas opnieuw zou moeten als dit verkeerd zou gaan….”.

“….Daarna was het schilderwerk aan de beurt. Dat was veel moeilijker dan ik dacht om netjes te doen….”.

“……..Nu moet alleen de kam nog gemaakt. Dat was nog een hele dag werk, op maat maken, afronden, de plaats van de sleuven berekenen en daarna de sleuven op de goede breedte vijlen…..”.

Eindelijk, nu kan de elektronica worden ingebouwd. En de snaren opgelegd, en alles afgeregeld…… spannend, hoe zou hij klinken?

Daarna kon ik al snel genieten van het spelen op een eigen gemaakte basgitaar!!!!