Een mandoline voor opa Cor

Homemade DIY mandolin

Met het bouwen van instrumenten is het net als met andere leuke dingen, als je er eenmaal aan begonnen bent laat het je niet meer los. En terwijl je er steeds beter in wordt worden de projecten ook steeds ambitieuzer! Vandaar dat Eric-Jan, na de bouw van de steelgitaar en het project van Laura’s driool, toe was aan iets nieuws. Waarom dan geen mandoline, een echte! Hieronder kan je stap voor stap lezen en zien hoe je een mandoline moet bouwen. Veel kijk en leesplezier!

Eerst wordt het hout uitgezocht en de doorlopende hals verlijmd.

Na het lijmen van de doorlopende hals, het voorvormen van de hals en het uitdecouperen en lijmen van de zijkanten ga je zien dat het uiteindelijk een mandoline moet worden.

De voorkant van de kop krijgt een mooi sierplaatje:

Om het sierplaatje van de achterkant passend te krijgen moet het eerst gebogen worden door het te stomen/koken en het dan in vorm te buigen. 

Daarna wordt de mandoline fijner afgewerkt.

Tegelijkertijd wordt er aan de elektronica gewerkt.

Ook aan het fretboard wordt gewekt.

De klusjes worden steeds “kleiner” maar niet minder belangrijk. De mandoline krijgt niet alleen een pick-up element bij de nek maar ook piëzo’s in de brug voor een mooi akoestisch geluid. Dus de brug moet helemaal apart ontworpen worden. Er komt maar één knop op, een volumeknop.

Ook de kam wordt zelf gemaakt. En wel van een bij een opgraving gevonden bot uit de merovingische tijd!

Om de hoogte en de exacte plaats van de brug te bepalen moeten er twee snaren op gezet worden.

En dan last but not least: het verfwerk!!

En dan is het zover, hoe zou hij klinken?

Hij klinkt SUPER!!!

Laatst waren Jan en Janny bij een repetitie van Amusanto, om de zelfgemaakte instrumenten eens van dichtbij te bekijken en natuurlijk ook voor de gezelligheid en de muziek. Naar aanleiding daarvan kregen we een bijzonder bedankbriefje!

Een Mandoline voor opa Cor.

Tijdens een repetitie van Amusanto, bij Ankie en Eric-Jan thuis heb ik de nieuwe elektrische Mandoline van Cor mogen bewonderen en beluisteren. Deze Mandoline, gemaakt van verschillende mooie houtsoorten zoals o.a. Zebrano met een prachtige tekening van de houtnerven en Esdoorn (maple leaf). Eigenhandig door Eric-Jan vervaardigd, van een paar stukken hout tot een volwaardig instrument, inclusief de elektronica. Waarlijk een pronkstuk om te zien, en om er mee te kunnen spelen. De klank is helder als kristal, die fouten niet kan velen, maar met de vaardigheden van Cor is dat totaal geen probleem. Dat bleek later dan ook wel, toen een stuk van Mozart werd gespeeld, bij de meeste mensen beter bekend als, Stay with me ’Till the Morning, gezongen door Vicki Brown. Met zoon Eric-Jan(gitaar), klein dochter  Sandra (basgitaar) en Cor met de elektrische mandoline. Om stil van te worden in perfecte harmonie met de gitaren en de heldere Mandoline klanken. Dit instrument is een sieraad voor het oog, en oor strelend voor het gehoor. Een instrument om trots op te zijn, Proficiat!, en is zeker een aanwinst voor de Amusanto’s.

Met vriendelijke groet,

Jan en Janny Ouwehand.