Geluidseffecten

Het kale geluid dat geproduceerd wordt door een elektrische of hawaiian (steel) gitaar klinkt van nature nogal droog, vooral in een kleine ruimte. Om het een beetje leuker te laten klinken en het idee te krijgen dat je met je gitaar in een grote hal of zaal staat, is toevoeging van een beetje elektronische nagalm of echo heel handig. Tegenwoordig zit op elk zichzelf respecterende gitaarversterker dit “gratis” ingebakken. Let wel, voor ons in het begin jaren 60 moest alles nog worden uitgevonden!

Nagalm

Amusanto had al vroeg een mooie nagalm voor de Hawaiian gitaar. Naar beste weten was het een elektromechanische veer nagalm van Telefunken. Helemaal zeker zijn we niet meer, maar wel over de volgende annekdote verteld door Cor:

“…. Na lang sparen hadden we eindelijk genoeg geld bij elkaar gespaard voor een tape-echo van Dynacord. Samen met Piet ging ik (Cor (redactie)) naar Muziek Servaas in Den Haag. Zoals ieder weet was Servaas de plek om je spullen te kopen in die tijd en alle belangrijke Nederlandse artiesten kwamen daar. Voor Piet was het een soort snoepwinkel! Afijn,… wij praten met meneer Servaas over de prijs en na lang onderhandelen kochten we een Dynacord bandecho. Meneer Servaas had wel bedongen bij de prijs, dat we onze oude nagalm moesten inruilen. Bij het verlaten van de zaak, zegt Servaas: “…Het is een hele mooie echo die jullie gekocht hebben, maar hij zal nooit zo klinken als jullie oude nagalm….” We gingen toch met wat gemengde gevoelens naar huis!….. Gelukkig is de bandecho altijd goed bevallen..”

telefunken
Een plaatje van een Telefunken Nagalm apparaat uit 1962

Bandecho van Dynacord

Een bandecho is een gitaareffect dat werkt op het principe van een bandrecorder. In het apparaat zit een opnamekop, meerdere weergavekoppen en vervolgens een wiskop. Een eindeloze tape (zo’n 60 cm in het rond) draait telkens eindeloze rondjes langs de koppen. Het opgenomen geluid van de gitaar komt even later langs de weergavekoppen, waar het weer wordt afgespeeld. Het afgespeelde geluid wordt per weergavekop gemixt met het originele gitaargeluid. Zo verkrijg je het karakteristieke ECHO ECHO Echo echo echo geluid. Uiteraard kan je alles instellen, zoals de snelheid die de tape draait, sterkte van de signalen van de verschillende koppen enzovoorts.

Tegenwoordig proberen digitale technieken een bandecho na te bootsen, maar het romantische geluid samen met de vervorming, “wow en flutter” en vooral ruis is toch nog steeds uniek!

Open Dynacord bandecho. Te zien is de eindeloze tape loop en de opname/weergavekoppen.
Open Dynacord bandecho. Te zien is de eindeloze tape loop en de opname/weergavekoppen.
De Dynacord bandecho
De Dynacord bandecho
AC30
VOX AC30 en de tape echo van Dynacord. Een goed huwlijk!