Een semi-akoestische gitaar

Eric-Jan is al een tijdje aan het nadenken over een instrument voor zichzelf. Het moet natuurlijk minstens even goed spelen als alle instrumenten die we in huis hebben. En een mooie vorm hebben, liefst iets wat nog niet bestaat, zonder speelkwaliteit te verliezen….. de meeste instrumenten zien er niet voor niets allemaal ongeveer hetzelfde uit. En dan natuurlijk mooooooi zijn! En dat wordt hij!

Zoals gebruikelijk begint een bouwproject met een ontwerptekening. En een houtkeuze. Uiteindelijk kiezen we mooi riegel esdoorn voor de voorkant en een amazakoué (ovankol) achterkant. We voegen een mooi middenstuk toe met mahonie tussenlatjes. Het hout voor de zijkanten denken we nog even over.

Het fretboard wordt van zwart ebben met parelmoer inleg en binding langs en onder het fretbord. De vorm van de inleg laten we ook nog even open en ook het definitieve besluit van de kleur en soort binding van het fretboard stellen we nog even uit.

De voorkant wordt gelijmd. Daarna kunnen we verschillende combinaties van binding en zijkant bekijken.

We gaan uiteindelijk voor een mahonie binding en esdoorn/mahonie blokpatroon voor de zijkant. Dat kleurt het mooist. Nu moet een tekening worden gemaakt voor het blokjespatroon. Je wil natuurlijk netjes uitkomen: alle blokjes even groot én symmetrisch om de nek en aan de punten. Het is even puzzelen maar we komen eruit. Dat is ook een reden om maar twee kleuren te nemen en geen drie. Drie kleuren kwam gewoon niet mooi uit qua verhouding blokjesmaat, symmetrie en herhalingspatroon.

De truc is nu om niet omhoog te gaan uit het horizontale vlak tijdens het maken van de zijkant. Bovendien zijn alle hoeken anders en een kleine fout betekent dat je drie blokjes verder van de tekening afwijkt…. Enige constante is dat de voorkant van alle blokjes 2 cm is… Nauwkeurig werken dus. Gelukkig kan Eric dat heel goed.

Zo ver is hij tot nu toe… ik voeg zo snel mogelijk de rest van het verslag toe.