Joop Burgerhout: “Amusanto, mijn eerste liefde”

Joop Burgerhout vertelt over het hoe en waarom van zijn eerste liefde: Amusanto.

” …….. Ik was denk ik een jaar of tien oud dat ik stiekem op een zaterdagavond de deur uitglipte. Honderd meter bij ons vandaan lag de Uniezaal en daar werd op zaterdagavond muziek gespeeld. In de slop tussen de Vlierstraat en de Ouwehandstraat kon ik naar de muziek luisteren die ik tot dan alleen op de radio hoorde. Veronica was in de ether en Amusanto in de straat verderop. ’s Zomers was er de muziektent op het Andreasplein. De namen van de bands ken ik nog. Muziek was mijn eerste liefde en is nooit verdwenen. Amusanto is ook nooit verdwenen, en waarom? Eerder in mijn leven waren er de Lenteklokjes – ze maakten geen enkele indruk op me – en mijn ouders draaiden muziek op 45-toerenplaatjes van ene Kees Deenik, van zingende EO-gezinnen rondom een orgel avant la lettre en van tergend langzaam zingende koren … ze deden me niets! Amusanto was mijn eerste liefde, omdat ik enthousiasme zag, omdat het ritme van hun beat bij mij hoorde. Ik was fan van Amusanto en ben dat gebleven…….”

“……… In 1964 hoorde ik Amusanto voor het eerst. De drummer, Bram Ouwehand, kwam ik bij toeval in 1986 weer tegen. Hij werd de lijsttrekker van de Vrije Leefbaarheidspartij, en ik was de secretaris. Natuurlijk wonnen we geen zetel in de Katwijkse gemeenteraad. We richtten een jaar later het Sociaal Advies Centrum op, voerden acties, en Bram praatte over muziek. Vriendschap werd gesloten. En ik snapte waarom Amusanto mijn eerste liefde was, want altijd was er de muziek, en altijd kwam Amusanto ter sprake….”

“…..Vanwege de sociologie verdiepte ik me in het jeugdwerk. Hoe zat het in Katwijk? Tot mijn verbazing bleek Amusanto de voorloper te zijn van het Open Jongerenwerk dat later Mallegat zou gaan heten. ’t Mallegat en later SCUM zijn rechtstreeks voortgekomen uit Amusanto! Drie begrippen die mijn leven behoorlijk hebben gevormd. Mijn eerste liefde ging ik meer en meer begrijpen…..”

“……. Ik ben nu 63 jaar. Wat verheug ik me anno 2017 op optredens van deze groep muzikanten! In het archief zijn brieven en verhalen opgedoken. Ik lees dat in het Katwijk van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw behoorlijk tekeer kon gaan over nieuwerwetsigheden, waaronder Amusanto. En ik lees de beschaafdheid van Amusanto: blijf in contact met de gemeenteraad, met de politie en met het eigen publiek, en verloochen je eigen principes nooit….. “

Jezelf blijven en in contact blijven staan. Dat is wat ik ten diepste voel en gevoeld heb bij Amusanto. Ook daarom is Amusanto mijn eerste grote liefde en zij is dat gebleven!