Eliene’s banjo-ukelele

Homemade DIY banjo ukulele

De banjo ukelele van Eliene.

Tegen de tijd dat de driola van Laura en de fretloze bas van Sandra hun voltooiing benaderden vond Eliene het tijd dat zij ook wat ging maken. Ze wilde altijd al een banjo-ukelele hebben, maar die dingen zijn eigenlijk niet te vinden, d.w.z. in een goede prijs-kwaliteit verhouding dan. Dus kreeg ze geen groen licht van mam en pap om er een te kopen. Al grappend hadden we al een paar keer tegen haar gezegd: “Dan maak je er toch zelf één!”. De daad bij dit woord voegend begon ze aan een ontwerp. Maar niet gewoon recht toe recht aan, nee, uiteraard moest het een heel speciaal instrument worden. Allerlei kleuren hout en heel veel friedeldefratsen. En tot in het kleinste detail afgewerkt. Het uiteindelijke resultaat mag er dan ook echt zijn! Dat je zoiets moois in een half jaar kunt bouwen.

Uiteraard wil Eliene zelf het verslag van de bouw schrijven, dus jullie zullen het voorlopig met alleen de foto’s moeten doen. Maar de foto-reportage is op zich al absoluut de moeite van het kijken waard! Veel plezier.

Ze begon met het trommeltje. Eerst de latten zagen en daarna  schuren onder de juiste hoek voor de blokjes voor het trommeltje (40 blokjes, dus 9 graden).

Daarna de latten op de juiste hoogte afkorten. En dan maar lijmen, en zorgen dat het een rond trommeltje wordt en dat het begin bij het eind uitkomt!

En dan netjes rond schuren van binnen en van buiten! En dan de ring voor over het drumvelletje er weer af zagen.

Hé, dat ziet er eigenlijk wel heel leuk uit! Laten we een extra ring afzagen om zo in het trommeltje ook een verschoven patroon te maken!

En na het zagen en het lijmen moet alles weer glad gemaakt.

En dan nog een keer zagen om de ring voor over het velletje op hoogte te maken.

Nu moet het trommeltje ingefreesd zodat het velletje eroverheen kan.

Tijdens het maken van het trommeltje wordt er ook al aan de hals gewerkt, bijvoorbeeld als de lijm moet drogen of dat het regent en je niet buiten kan frezen!

Nu de ring infrezen zodat hij over het drumvelletje past.

Omdat het trommeltje uit allemaal aan elkaar gelijmde blokjes bestaat wordt er voor de stevigheid een middenlatje aan de onderkant gemaakt. Dat kan dan ook direct gebruikt worden om de hals aan vast te maken. Die moet namelijk verwijderbaar zijn als je het drum velletje ooit wilt vervangen.

Even een tussenstop. Dit is het gehele resultaat tot nu toe.

Er wordt ook begonnen met het fretboard.

Na het zagen van de fretsleuven komt de binding.

Zo ziet het er nu uit, Opa mandoline en Eliene’s banjo-ukelele:

Daarna de stippen.

En daarna de onderkant van de fretten afzagen/vijlen zodat ze in de sleuven kunnen maar over de binding.

Fretten in het fretboard duwen.

Nu hoeven alleen de fretten nog netjes te worden afgeschuurd, maar natuurlijk niet de binding raken! Dan kan hij daarna op de nek gelijmd, nou ja, zodra de aansluiting met het middenlatje af is…….

Nu is het versteviging latje voor onder het trommeltje en om de nek aan vast te maken aan de beurt.

Daarna de aansluiting met de nek netjes maken en de nek zelf op dikte en definitieve vorm maken.

Ring verstevigen met koper en gaten voor de schroeven boren.

Gaten in de kop boren.

Nu schilderen, de brug, de kam en het staartstuk maken.

Nadat de plaats van de brug en de hoogte ervan zijn bepaald kant de banjo-ukelele definitief in elkaar worden gezet! De foto’s spreken voor zich, wat een prestatie.