Een vervoerskist voor de versterker

Na het lezen van al de leuke herinneringen en verhalen op de website van Amusanto schoot Jan Ouwehand ineens nog een leuke stukje te binnen:

“Ik heb het een en ander bij elkaar geschraapt uit mijn hersenpan, het is tenslotte heel wat jaartjes geleden. Door me af te vragen waar het triplex vandaan kwam vond ik het wel leuk om een link met de slaapkamer- gordijnen te maken. De essentie is dat we gezamenlijk een vervoerskist hebben gemaakt.”

030
Jan Ouwehand, 1963.

“………De Pierewaaiers hadden hun naam pas gewijzigd in Amusanto . En er moest een vervoerkist komen ter bescherming van de versterker, om beschadiging te voorkomen tijdens het transport naar de diverse optredens. Cor, Carl en Jan zouden dit klusje gaan klaren. Carl en ik waren net van de ambachtsschool, Carl had de afdeling metaal gedaan en ik de afdeling houtbewerking. Dus dat gaf de burger goede moed. In de bijkeuken van buurvrouw Kee (de moeder van Cor en Carl) in de Ligusterstraat moest het gaan gebeuren. Cor had een paar planken meegebracht en stukken triplex, waarschijnlijk de achterkant van een kast. Ik was eigenlijk wel benieuw waar dit triplex vandaan kwam, maar mijn vraag werd met een glimlach afgedaan, dus het had een iets wat duistere achtergrond. Waarschijnlijk evenals de slaapkamergordijnen van buurvrouw Kee, welke gebruikt werden als toneel gordijnen. Na eerst te hebben overlegd met elkaar hoe hij het meest functioneel zou zijn, zijn we van start gegaan. Bij mijn beleving zou deze kist een afmeting hebben gehad van ongeveer 35 cm hoog, 60 cm breed en 35 cm diep. De voorzijde was een frame, samengesteld uit stroken vloerdeel waarvan de groef gebruikt werd voor het schuifdeurtje van triplex. Na enkele uren was het dan zover.

Het geheel zat in elkaar en zelfs de versterker paste er perfect in. En wat later bleek: het was zelfs zó, dat hij er niet altijd uitgehaald behoefde te worden om hem te kunnen gebruiken, dus nóg een pluspunt. Met de schamele middelen werd het een in elkaar getimmerde vervoerskist, waar we trots op waren en die daarna vele malen is gebruikt voor de optredens in de wijde omtrek van Katwijk . Deze gehele operatie gebeurde op de vloer van de bijkeuken. Een keukenstoel die werd misbruikt om de planken en het triplex op maat te kunnen zagen. Wat mij nog het meest na al die jaren is bijgebleven, is die gele kleur waarin hij is geschilderd. Waarschijnlijk een pot verf die nergens anders goed was, maar…. hij viel wel op tussen alle andere spullen……”