VOX AC30

De Britse Jennings Musical Instruments VOX AC30 is zonder twijfel de beroemdste, bekendste en mogelijk beste gitaarversterker aller tijden. Bands als The Beatles, The Shadows, Stones om er maar een paar te noemen zijn hiermee beroemd geworden. Deze versterker wordt na 57 jaar nog steeds gemaakt. Hoewel nu niet meer in Engeland, maar in China.

Eigenlijk is het een hele eenvoudige versterker. Hij heeft per kanaal slechts 1 volume knop en kan twee dingen: hard en nog harder. Hij is destijds ontworpen voor maar één doel, namelijk luid en duidelijk te klinken over het alsmaar luidruchtiger wordende jaren 60 publiek. Daar waren ze bijzonder geschikt voor.

Amusanto had er 3 stuks. Eén voor de bas (Piet Imthorn), één voor solo gitaar (Cor van Duijn) en één voor algemeen gebruik zoals slag gitaar en/of orgel. Ze zijn ooit aangeschaft bij muziekhandel “de Waal” in Amsterdam.

VOX AC30
De Amusanto AC30’s in opslag in de kelder.

Aangezien deze versterkers een aardig kapitaal vertegenwoordigden was de veilige opslag ervan een moeilijk probleem. Dit  getuige een aantal inbraakpogingen, die gelukkig niet succesvol waren! Helaas zijn deze versterkers in 1972 verkocht.

6 knoppen. Drie volume’s voor elk kanaal 1. Twee schakelaars voor een tremolo/vibrato effect, die je eigenlijk niet gebruikte! En nog een toonregelknopje zonder veel belang.

Gelukkig hebben we toch weer beschikking over een AC30, in tip-top conditie uit 1966. Volledig gerestaureerd en 100 % inzetbaar. Wat maakten ze vroeger toch goede kwaliteit!