Bas en basversterking

De Contrabas

De Contrabas was en zeker is, een schitterende bas. Mooi geluid, lekker laag en zingende klank. Echter,…… dit komt met het nadeel van het formaat. Dat van een kleine Schokker!

“…. Op een mooie dag ergens vroeg jaren 60 gingen Piet Imthorn en Cor van Duijn op de fiets naar Leiden. Bij Gé Hofenk kochten ze een mooie Contrabas. Natuurlijk op de heenweg niet nagedacht hoe ze die thuis moesten krijgen…. Piet fietste voor en hield de bovenkant van de bas vast. Cor (of beter Takkebos…)  fietste achterop en hield de “staart”punt vast. Dus de bas tussen de fietsen in. Alles ging goed,…. totdat Takkebos met zijn voorband in de tramrails terechtkwam (“…zie ik dat ding…”). Ieder die dit is overkomen weet wat er dan gebeurt! Inderdaad. Het is voldoende te zeggen dat de bas toch heel thuis kwam, een klein wonder…..”

De Contrabas en Piet Imthorn met strijkstok!
De Contrabas en Piet Imthorn met strijkstok!

De contrabas is verkocht aan Muziek Servaas in Den Haag. Aangezien Piet Imthorn goed bekend was met de Haagse popscene is deze bas uiteindelijk terechtgekomen bij de bassist van Q65. De fantastische song “Ann” is hiermee opgenomen. Dus als mensen de bas van Amusanto willen horen, luister dan naar deze mooie song!!!

Zelfbouw elektrische bas

Met het steeds luider worden van de muziek in de jaren 60, voldeed de contrabas op een gegeven moment niet meer. Hij was simpelweg niet luid genoeg. Daarom werd besloten op “elektrisch” over te gaan. Alleen, er was niet veel te koop in Nederland, en de kwaliteit van wat er was, was matig op zijn best!

Onder het mom van “…als het niet te koop is, dan maak je het zelf!…” heeft (timmerman) Cor van Duijn ooit 3 gitaren gebouwd, waaronder een 4 snarige elektrische bas. De body van de gitaar was een eigen ontwerp, terwijl de hals van de gitaar gekocht was. Het resultaat mocht er wezen. Een zeer gestroomlijnd model met de knoppen en schakelaars op de juiste plaats, zodat ze makkelijk en snel te bedienen waren.

Een zelfbouw setje. Elektrische bas en bas luidsprekerkast naar bouwplan van Philips
Een zelfbouw setje. Elektrische bas en bas luidsprekerkast naar bouwplan van Philips

Ooit is deze gitaar in een onoplettend moment ingeruild voor wat anders. Daarna nooit meer zo’n goede bas gehad. Waar zou hij nu zijn……?

De groene versterker

De eerste basversterking werd verzorgd door een Philips HF302 versterker, die als bouwdoos in de handel werd gebracht door Philips. Deze versterker was gebouwd door Carl van Duijn. De bijbehorende, door Cor gemaakte, zelfbouw luidsprekerkast staat ook op bovenstaande foto. Dat was nogal een ding! Rond de 80 cm hoog en zwaar als een vrachtwagen. Hoewel een prima versterker, heeft toenmalige bassist Piet Imthorn nooit het geluid van de speakerkast kunnen waarderen. Achteraf gezien is dat makkelijk te verklaren, aangezien de gebruikte speaker – de beroemde 9710 van Philips – geen instrumentluidspreker is en ook niet voldoende “laag” gaat voor een bas.

De VOX AC30 als basversterker

Na het Philips avontuur van boven zijn er 3 VOX AC30’s professionele versterkers aangeschaft, waaronder één variant voor de elektrische bas. Hoewel het een hele verbetering in geluidskwaliteit en vooral volume was, is bassist Piet Imthorn ook hier nooit echt tevreden over geweest.

Achteraf gezien is dit ook geen verrassing, een AC30 is primair een gitaarversterker en geen basversterker. Ook deze versterker gaat niet “laag” genoeg voor een bas!

Hierna zijn nog diverse andere versterkers “op leenbasis” uitgeprobeerd, maar de meeste hebben niet meer dan 1 avond gespeeld en zijn daarna geretourneerd.