Bram over soldaat Takkebos

Soldaat Takkebos (Cor van Duijn) was een begrip. Eigenwijs en altijd de orders van de Sergeant (Bram Ouwehand) stipt uitvoerend,… maar wel in eigen voordeel of niet helemaal zoals het bedoeld was. Er is nooit een “script” geweest van welke voorstelling dan ook. Dit tot grote wanhoop van de rest van de Amusanto leden. De uitvoering was dan ook nooit hetzelfde, maar het was wel altijd een groot succes!

De intelligentie straalt ervan af.
De intelligentie straalt ervan af.

Er is gelukkig een tape bewaard gebleven van een Takkebos voorstelling van Bram en Cor, wellicht leuk om te luisteren. Geniet ervan.

 

Bram over sketches en in het bijzonder Soldaat Takkebos:

“…….Hoe we aan al die ongein komen? Cor en ik hebben gelukkig dezelfde humor. En….., heel belangrijk, we zien ook beiden de humor op straat en om ons heen!…..”

Sketches:

“…. Bij uitvoering van een sketch moet je geluk hebben waarbij het toeval vaak een rol speelt. Ik herinner me dat tijdens de uitvoering van een sketch Cor zijn voeten op de tafel slingerde precies op de rand van een schoteltje waarna het daarop staande kopje de lucht invloog en daarna kapot sloeg op Truus haar hand. Grote hilariteit in de zaal en later de vraag: “Hoe hebben dat zo ingestudeerd. En al dat bloed op Truus haar hand?” Nou, niks ingestudeerd en het bloed bij Truus was echt!!……”

“..…Nog eentje, de tandartssketch. Bij het trekken van een kies, wat natuurlijk uiterst overdreven werd opgevoerd, vloog Cor achteruit en kwam op de uiterste rand van de toneelvloer terecht. Deze vloer waren losse planken die op ondersteuningen, (schragen), waren gelegd. Eén van deze planken wipte, door het gewicht van Cor, aan het andere einde omhoog. Laat nou net op dit uiteinde van deze plank een kartonnen doos staan vol met, jawel hoor, confetti. De doos werd gelanceerd en een wolk van confetti daalde op het toneel en een deel van de zaal neer. Weer de vraag: “hoe hebben jullie dat nou ingestudeerd?” Antwoord van Cor: ”Tja, dat heeft lang geduurd eer we dat voor elkaar hadden.” De mensen moesten eens weten.…….”

Takkebos:

Takkebos had veel voorgangers o.a. Mister Pirelli en zijn sprekende pop, het Middenstand diploma, (de vishandelaar),en vele andere.

 “…..Zo is ook Takkebos ontstaan. Een verzameling van gein , ongein en toevalligheden in ons leven. Je moet de humor zien. ’t Gebeurt allemaal om je heen. Beiden hebben we de onzin en belachelijkheden aan de lijve ondervonden in de periode van onze militaire–diensttijd. De één wist het nog sappiger te vertellen dan de ander op de momenten dat de verhalen los kwamen. Op één van die momenten kwam de vraag naar boven: ”Kunnen jullie hier geen sketch van maken?” Nou dat had wat voeten in de aarde. Wanneer Cor en ik beneden in het souterrain de grootste lol hadden dachten de andere dat er een geweldige sketch op tafel zou komen te liggen. Nou, dus niet!! Het was alleen daar beneden alle belevenissen aan elkaar vertellen en verder niets. Er kwam geen letter op papier. Grote ontsteltenis bij de andere leden van Amusanto die allen tegelijk begonnen te jerimiëjen met: ….“en hoe moet dat nou? Over twee dagen is ons optreden en jullie hebben nog geen sketch!!!!????!” “En we kunnen er niet meer onderuit want ’t staat op alle aanplakbiljetten en toegangskaarten!!” “Het is eeuwig en altijd hetzelfde met jullie”. Algehele paniek dus. Maar zo als altijd….. de sketch was uiteindelijk op tijd klaar en werd, zoals zo vaak, de avond voor ons optreden nog stevig gerepeteerd. En zoals altijd was het dan weer een succes ……”

Hieronder nog een gallerij foto’s van een voorstelling

In 2016 inmiddels Generaal Takkebos, met een bos geschaafde takken op zijn schouder.
In 2016 inmiddels Generaal Takkebos, met een bos geschaafde takken op zijn schouder.